20 Nisan 2008 Pazar

SİLİFKE ÇİLEĞİ

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Raporu: Çileğimizde Hormon Yok



Türkiye'de üretilen çileğin yarısı Silifke'de yetiştiriliyor. Hormon iddiaları üzerine Silifke'ye gelen üniversite hocaları çeşitli inceleme ve analizler yaptı. Çilekte kesinlikle hormon bulunmadığını vurgulayan hocalar, büyüklük ve şekil bozukluklarının sıcak, döllenme bozuklukları ve çileğin cinsinden kaynaklandığını ifade etti.
Silifkeli çilek üreticileri, tarlalarını üniversite hocalarına incelettirerek yetiştirdikleri çileklerde hormon olmadığını ispatladı. Çilekteki hormon iddiaları üzerine Çukurova Universitesi Ziraat Fakültesi'nden 5 kişilik bir heyet Silifke'ye gelerek çilekleri inceledi. Bahçe ve Süs Bitkileri Bolüm Başkanı Prof.Dr. Nurettin Kaçka, Prof.Dr. Ahsen Işık Özgüven. Prof.Dr. Işıl Özgüven, Yrd.Doç.Dr, Nurgül Türemiş, ve Yrd. Doç. Dr. Zeliha Barut'tan oluşan heyet, incelemesini tamamladıktan sonra çilekte kesinlikle hormon bulunmadığını açıkladı.

Prof. Dr. Nuretin Kaçka, "30-40 yıldır çilekle uğraşıyorum. Daha önce Türkiye'de 9 bin ton üretilen çilek bugün 130 bin ton civarında. Bunun 60 bin tonu Silifke yöresinde üretiliyor. Kesinlikle söylüyorum çileklerimizde hormon yok. Yeni çıkan çeşitlerde meyveler iri oluyor. Amerika'nın kullandığı Camarosa çilek türünü yetiştiriyoruz. İçinde beyaz şeyler var diye buna hormonlu diyemezsiniz. Son bulgular çileğin kanseri önlediğini gösterdi. Çilek vitamin deposudur. Limonda olmayan C vitamini çilekte vardır" dedi.

Prof.Dr. Ahsen Işık Özgüven ise çilekteki şekil bozukluluklarının hormon kullanılmasından değil, tozlanma ve döllenme bozukluklarından kaynaklandığını söyledi. Dünyada gelişen teknolojinin tarıma etkisinin çok büyük olduğunu belirten Özgüven, 15 yıl önce bir dekar seradan 800 kilogram ile bir ton arasında çilek elde edilirken gelişen teknoloji ile birlikte 6-7 ton ürün alınmaya başlandığını kaydetti.

Prof.Dr. Özgüven, özellikle meyve veren Camorosa türü çileği değerlendirirken, "Bu çilek dünyanın çilek üreticisi ülkelerinin tamamında üretiliyor. Bu çilek kış döneminde yaz şartlarında olduğu gibi üretilirse daha da büyük olabilir. Bu normaldir." dedi. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, "Ülkemizde çilek üretimi 1970’li yıllara dayanıyor. Çilek üretimi ilk yıllarda 9 bin ton civarında idi.
Bugün 35 bin dekarlık alana dikilmekte ve 130 bin ton üretilmektedir. Ekonomiye 110 trilyonluk katkı sağlamaktadır." diye konuştu. Çilek üreticisi Mehmet Yatır ise, 15 yıldır çilek ürettiğini ve tamamını ihraç ettiğini ifade ederek, bugüne kadar yabancı ülkelerden bile böyle bir tepkinin gelmediğini kaydedtti.

Yaltır, şöyle devam etti: "Avrupalılar, çilek aleyhindeki demeçlerden sonra önümüze gazeteleri koyarak ürünlerinizde hormon var diyecek. Biz kendi elimizle kendi ürünlerimizi karalıyoruz." Arkum Belediye Başkanı Mehmet Durmuşlu, "Türkiye’de kimin ne iş yaptığı belli değil, bir spor yazarı çıkıyor binlerce çiftçiyi ilgilendiren bir konu hakkında ahkam kesiyor. Onu da bizim medyamız manşete taşıyor. Bu iş sahalarda düdük çalmaya benzemez." derken Atayurt Belediye Başkanı Kadir Ural, çileklerin hormonsuz olduğunu uzman ziraat mühendisleri nezaretinde ispatladıklarını, buna rağmen seslerini duyuramadıklarına değindi.


Taşucu Belediye Başkanı Emin Güleç, ellerinde hiçbir belge ve bilgi olmadan asılsız haber yapan gazete ve televizyonlar hakkında dava açacaklarını dile getirdi. Atayurt Hal Dernek Başkanı Ali Türer ise "Araştırılmadan yapılan haberler binlerce üreticiyi, ihracatçıyı ve biz hal esnafını perişan etti" şeklinde konuştu. Çilek yetiştirmrnin sanıldığından daha zor ve masraflı olduğunu anlatan üretici Mevlüt Arslan da "Yapılan yanlışlıklar çiftçiyi sorunlarıyla baş başa bırakıyor" dedi. Silifke’de yetiştirilen çilekler İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Diyarbakır ve G.Antep başta olmak üzere yurdun birçok bölgesine gönderiliyor.

Hiç yorum yok: