8 Şubat 2008 Cuma

CİCHLİD BALIKLARI

Dişi ve erkek Cichlid balıkları yumurtaları ve yavrularıyla yakından ilgilenirler. Balıklardan biri, yumurtaların bulunduğu yerin yukarısında durur ve devamlı olarak kuyruk ve yüzgeçleriyle onları yelpazeler. Dişiyle erkek birkaç dakikada bir nöbet değiştirirler. Yelpazelemenin amacı yumurtaların iyi gelişebilmeleri için daha fazla oksijen sağlamaktır. Bu çalışma ayrıca mantar sporlarının yumurtaların üzerine yerleşerek gelişmelerini de önler.



BALİNALARDA HABERLEŞME

Balinaların insanı rahatsız edebilecek derecede, sireni andıran sesleri vardır. Bazen hep beraber koro halinde bu sesi çıkarırlar.
Belirli bir bölgede yaşayan balinalar aynı tonda ses çıkarırlar. İki ile sekiz arasındaki ses dizileri aynı sırayı takip eden nakaratlar halinde tekrar geriye alınmaktadır. Dişilerin dikkatini çekmek için erkekler tarafından çıkarılan bu nağmelerin çoğu altı dakika kadar olduğu gibi bazen saatlerce de sürebilmektedir. Bu sesi çıkarmak için balinaların hepsi 50 m. derinliğe dalmakta ve aynı vaziyeti almaktadırlar. Bu durumda baş aşağıda, göğüs kabarık ve vücut soru işaretini andırmaktadır. Çubuklu balinalar üç yaşındaki bir çocuğun kullanabileceği kadar kelimeye sahiptirler. Balinaların sesi birkaç km. uzaktan duyulabilmektedir.

BALIKLAR NASIL GÖRÜR

Balıklar denizden dışarıyı ve uzağı daha iyi görebilir. Çünkü bizleri ayna gibi gösteren suda yaşarlar. Bu balığın durumu, güneşli bir günde karanlık bir odanın penceresinden dışarı bakan bir kimsenin durumu gibidir. Dışarıdan içerisi karanlık gibi görünürken, içeriden bakıldığında dışarıdaki herşey olduğu gibi görülür. Su sathı ise tıpkı bir mercek vazifesi yapar.
Satha 10° den yüksek bir açıyla düşen bütün ışınlar, suyun içinde, eğim arttıkça geliş doğrultusundan sapan bir açı ile kırılırlar. Yine su sathına 160°’lik açıyla gelen ışınlar ise su altında 97°’lik bir koni oluşturur. Daha düşük açıyla ulaşanlarsa “geliş açısı yansıma açısına eşittir” prensibiyle yansır.
MİDYE VE ÖZELLİKLERİ




Midye, Latince adı Mytilus galloprovincialistir. İki eşit parçadan oluşmuş, koyu siyahımsı mor renkteki kabuk, dışa doğru bombelidir. Umbosu kabuğun karın kenarına doğru gaga şeklinde uzamış ve nokta şeklini almıştır. Kabuğun ön ve arkası arasında bir paralellik vardır. Ön tarafı ince uzun olup, arkaya doğru genişler. Kabukların ön (alt) kenarı düz, arka kenarı yuvarlaktır. Yatay çizgiler gelişmiştir. Kabukların içi düzgün olup, sırt ve geri bölgeleri arasında uzanan geniş leke bulunur. Bissus denen ipliklerle kendilerini bir mesnede tespit ederler. Menteşe 3-4 dişten oluşur.

DENİZATLARI

Denizatı (Hippo-campus)
Hippos (at) ve Campus (kurt ya da tırtıl)
At kafasına benzeyen bir başı, uzayarak hortum biçimini almış burnu, küçük ağzı, birbirinden bağımsız hareket eden gözleri, kemik plakalarla kaplı vücudu, öne kıvrılan kavrayıcı kuyruğu ve yüzgeçleriyle denizatları, diğer balık türlerinden çok farklı bir canlı türü olarak denizlerde yaşamını sürdürüyor.
Onu diğer türlerden farklı kılan bir başka özelliği de göz yapısı: Gözleri birbirinden bağımsız hareket etme özelliğine sahiptir.




Hiç yorum yok: