19 Şubat 2008 Salı

ŞİDDETLE TAVSİYE EDİLİR!

WAFFLE

Waffle isminden de anlaşılacağı üzere bir Türk lezzeti değil aslında. 13. yüzyılda eski Yunanlılar, iki metalin arasında kek pişirirlermiş ve içine peynirle birlikte kekik gibi çeşitli otlar koyarlarmış. O zamanlarda waffle değil; "obleios"muş adı. Waffle 1620'de seyyahlar tarafından Hollanda'dan Amerikaya taşınmış. 1735'te "waffle" olarak anılmaya başlandığında; İngilizcede ilk kez iki "f" yanyana gelmiş. 1800'lerin sonlarına doğru, Thomas Jefferson Fransa'dan uzun saplı ve kalıplı bir waffle tavası ile dönmüş. İki ayrı gün de "Waffle Günü" olarak biliniyor: Birisi 25 Mart; İsveç'te baharın gelişinin kutlandığı gün, diğeri de; 24 Ağustos (ki bu bana biraz komik geldi); yani Cornelius Swarthout isimli şahsın, 1869'da waffle tavasının patentini aldığı günmüş. Artık hangisini kutlarsanız...

Gelelim waffle'ın nasıl yaptığına: un, süt, şeker ve yağ karışımı bu iş için özel ve şekilli tavasında pişirrildikten sonra waffle hamuru düz bir tabağa alınır. Krepten daha sert kıvamlı ve Sıcak olan waffle hamurunun içine seçtiğiniz sos sürülür, üzerine seçtiğiniz meyveler dizilir, ortadan ikiye katlanıp peçeteye sarıp servis edilir.

Dondurmalı waffle keyfi
Pişerken yaydığı, insanı çeken mis gibi kokusuyla ve çıtır lezzetiyle çok sevilen waffle'ı evde hazırlamaya ne dersiniz? Özelikle çocuklar, dondurma ile sunulduğunda bu nefis tatlıya bayılırlar.

Waffle


KAÇ KİŞİLİK: 8-10

HAZIRLAMA SÜRESİ: 10 dk

PİŞME SÜRESİ: 15-20 dk


Malzemeler:
100 gr margarin
1 su bardağı dolusu un
1 su bardağı süt
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
3 yumurta
Yarım su bardağı tozşeker
Yarım çay kaşığı tuz
ızgarayı yağlamak için sıvıyağ

Üzeri için:
Pudraşeker

Hazırlanışı:
* Margarini eritip soğumaya bırakın. Unu bir kâseye alıp kabartma tozu ile harmanlayın. Sütü ilave edip mikserle çırparak yedirin.

* Karışıma tozşeker, tuz ve yumurtaları ilave edip mikserle çırpmaya devam edin. Eritilmiş margarini ekleyip çırpın ve hamuru 20 dakika dinlendirin.

* Waffle ızgarasına bir fırça yardımı ile sıvıyağ sürün. Hamurdan kepçe kepçe alarak ızgaraya dökün. Izgarayı kapatıp 4-5 dakika pişirin. Waffle?ları servis tabağına alıp üzerine pudraşeker serperek dilediğiniz dondurma ile birlikte servis yapın.




Hiç yorum yok: