14 Şubat 2008 Perşembe

sydney

dünyanın en büyük doğal limanı,eğlencenin kalbinin attığı yer,okyanusun eşsiz ihtişamı ve karşınızda SYDNEY...














Uçuş süresi: Aktarmalı 17-24 saat
Para Birimi: Avustralya Doları
Saat farkı: Doğusu 5 saat, batısı 7 saat ileri
Resmi dil: İngilizce
Vize: Gerekiyor

Sydney’i gezmek için en güzel mevsim Sonbahar mevsimidir. Muhteşem deneyimleri ve en güzel zamanları Sydney’de bu mevsimde geçirebilirsiniz. Avustralya’nın sonbaharı 1 Mart’ta başlar ve 31 Mayıs’ta son bulur. Sonbahar deyince sakın korkmayın çünkü Sydney’de o mevsimde beach’lerin en güzel haliyle karşılaşacaksınız. Yürüyüş turları yapacaksınız. Royal Botanik Bahçesi, Hyde Park, Chinatown’da gönlünüzce gezebileceksiniz.
Aborjinler tarafından yaklaşık 30 bin yıl önce kurulduğu söylenir. Önceleri sömürgelerin yaşadığı bir yerken, altın madenlerinin 19. yy’da keşfedilmesi ile büyük göçler alarak, bügünkü durumunun temelleri atılmıştır. Sanayileşme ile birlikte büyük gelişme gösteren şehir, Avsutralya’nın başkenti olmamasına rağmen büyük ilgi çekiyor. Kozmopolit bir nüfus yapısına sahip olan Sydney’de turizm oldukça ilerlemiştir.
2000 yılında Dünya Yaz Olimpiyatlarına ev sahipliğini başarıyla yapan Sydey’de gezilebilecek bir çok yer bulacaksınız. Sydney’de kaç gün kalırsanız kalın bir an bile geldiğinize pişman olmayacaksınız.
UNESCO tarafından koruma listesine alınan Sydney Opera Evi’ni turunuzun başına koymalısınız. Sydney’in simgesi olan ve kentle ilgili tüm resimlerde ve eskizlerde Sydney Opera Evi bulunur. Danimarkalı mimar Joen Utzon tarafından yapılmış, Kraliçe Elizabeth tarafından 20 Ocak 1973’te açılmıştır. Her yıl ortalama 4,5 milyon insan tarafından ziyaret edilir. Circular Rıhtım’da bulunan opera evi’ni ziyaretinizde oraya iyi bakın çünkü 20, yüzyılın en ünlü yapılarından birinde geziyor olacaksınız! Yıllık ağırladığı 4.5 milyon kişinin yaklaşık 1.5 milyon kişisi hala düzenlenen canlı gösterilere katılan seyircilerden oluşuyor.
Sydney Köprüsü: 1932 yılında açılan Sydney Köprüsü, insan gücüyle yapılan döneminin en ihtişamlı mimarisine sahiptir. Köprünün yapımında 6 milyon adet çivi kullanılmış! 1149 metre uzunluğunda olan bu köprüyü görmenizi kesinlikle tavsiye ederiz. Denizden 134 metre yukarıdan Sydney fotoğrafları çekmeyi istemez misiniz?
Sydney Kulesi: Ziyaretçilere açık olan gözlem kısmı, yerden 250 m. yüksekliktedir. Bir alışveriş merkezinin üzerinde konumlanmıştır.
Sydney Limanı: Şehrin en ünlü yerlerinden biridir ve tadını çıkartmanın birçok yolu vardır; bir yat gezisi yaparak limanı dolaşmak, yemek yerken manzaraya hayran kalmak veya feribotla suyun üstünden limanı seyre dalmak bunlardan sadece bazılarıdır.
Darling Limanı : Sydney Eğlence Merkezi, Sydney Çin Bahçeleri, Tumbalong Parkı, Ulusal Deniz Müzesi ve Sydney Akvaryumu gibi çeşitli binaların bulunduğu alanın tümüne Darling Limanı deniyor. Sydney gezinizin en eğlenceli anlarını Sydney’in batısında bulunan Darling Limanı’nda yaşayabilirsiniz.
Kayalar (The Rocks): Dar kaldırımlı sokakları ve tarihi binalarıyla Eski Şehir Merkezi olan bölgedir. Sydney Gözlemevi, hafta sonu pazarı ve sanat galerileri gidilmesi gereken yerlerden…
Okyanusta yüzmek istemez misiniz?
Sydney’de denize girmek için pek çok alternatif plaj bulabilirsiniz. Hele ki önerdiğimiz tarihler arasında orada olursanız, güneşin ve denizin keyfinin yanı sıra su sporlarının da keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz.
Bondi Plajı: Sydney’de bulunan 100’e yakın plajdan en önemlilerinden birisidir. Sörf tutkunlarının önemli merkezlerinden olan Bondi Plajı, Noel tatillerinde dolup taşıyor… 2000 yılında düzenlenen Yaz Olimpiyatları’nda voleybol maçlarının da düzenlendiği Bondi Plajı, olimpiyat sırasında muhteşem yerleşimi ile kendisini ispat etmiştir… Bu plaja gitmek isterseniz şehrin doğu kesimine doğru yol almanız gerekiyor.
Balmoral Plajı: Okyanusta yüzmek… Güneşlenmek ve sörf yapmak… Bunların hepsinin yanında bir de piknik ve barbekü keyfini Avustralya’nın gözbebeği Sydney’de yaşamak… İşte hepsi Balmoral Plajı’nda sizi bekliyor…

Nerede ne yiyelim?
Amerikan kültüründen ve mutfağından esinlenen bir yemek kültürü Avustralya Mutfağı’nda sizi karşılayacak. Uluslar arası mutfak alternatiflerini de tatmak mümkün. Londra Restoran Magazini tarafından seçilen dünyanın en güzel restoranından 2’si Sydney’de bulunuyor; Tetsuva ve Rockpool… Yerel mutfaktan denemenizi önereceğimiz tatlardan biri ‘çalı dolması’dır. Tadına doyamayacağınız ‘Haagen Daaz’ adı verilen enfes dondurmayı Darling Limanın’da denemeden sakın Sydney’i terk etmeyin! Avustralyalılar genellikle sosis, domates, domuz pastırması ve yanında özel ekmeklerden oluşan bir kahvaltıyla güne erken başlıyorlar. Öğle ve akşam yemekleri arasında ise çay ve kahve içiyorlar. Kahveye verdikleri önemin yanında Avustralya’da bira da önemli içecekler arasında yer alıyor.

Alışveriş yaparken dikkat!
Sydney alışveriş konusunda dünya standartlarının biraz üzerinde pahalılıktadır… Turistik bir bölge olması sebebiyle Türkiye’ye göre pahalı satılan eşyaları, Çin Mahallesi’nde kurulan pazarlardan daha ekonomik fiyatlara temin edebilirsiniz. Sydney’in en ünlü alışveriş merkezlerinden biri olan Strand Arcade’ye de uğramadan dönmeyin!
Dans, müzik ve eğlence için binbir çeşit alternatif Sydney'de
Gece hayatının hareketliliği sizi daha gece kulüplerinin kapısının önünden geçerken içine alacak… Sydney’de hiç bitmeyen gece hayatına birkaç gecenizi ayırın deriz. Çünkü farklı deneyimler ve tecrübeler sizi bekliyor! Bir gecede asla aynı mekanda takılıp kalmayın, uğrayacak o kadar çok yer, dans edecek o kadar çok pist ve dinlenecek birçok farklı tarzda müzik bulacaksınız… Özellikle Oxford Caddesi gece hayatının en eğlenceli geçtiği yerlerden biridir. Gecenize bir ‘pub’da başlayabilir, devamını cadde üzerindeki seçtiğiniz gece kulüplerinden birinde çılgınlar gibi dans ederek ya da sevdiğiniz müziğin tadını çıkartarak geçirebilirsiniz. Vermemiz gereken küçük bir tavsiye; Sydney’de yeni açılan kulüpler her zaman dolup taşar. Sydney’in gece hayatına düşkün insanlarını öğrenmek istiyorsanız ve de yeni açılmış bir yere gitme şansınız varsa sakın kaçırmayın! Sydney’in eğlenceli doğasını işte o zaman anlayabilirsiniz.
Bir yerden bir yere gitmek için...
Havalimanından şehir merkezlerinde önemli noktalara servis yapılmaktadır. Havalimanından otelinize ya da kalacağınız yere gitmeniz için bir diğer seçenek de taksiler olabilir.
Sydney; şehrin tüm kısımlarına ulaşımı mümkün kılan tren, otobüs ve feribot ağlarıyla kaplıdır. Bu yüzden ulaşım konusunda hiçbir zorluk yaşamayacağınıza emin olabilirsiniz. Şehirde ulaşmak istediğiniz yere en hızlı olarak metroyla ulaşabilirsiniz.
Feribot: Yerli halkın genelde işe gidiş-dönüş amacıyla kullandıkları bu ulaşım aracı, size çok zevkli bir gezi sunabilir. Haftanın 7 günü hizmet veren feribotlar Paramatta Nehri’ne kadar limanın tüm noktalarına gidiş-gelişi sağlamaktadır.
Otobüs: Şehrin tüm bölgelerine ulaşmanızın en kolay ve en ucuz yoludur.
Su Taksisi: Kesinlikle Sydney’e özgü ulaşım araçlarıdır! Genellikle Circular Rıhtımı ya da Darling Limanın’dan binebilirsiniz.
Taksi: Diğer ulaşım yollarına göre daha pahalı olmasına karşın çok rahattır. Taksinin içinde ücretlendirme listesi bulunur ve taksiciyi rahatsız etmeden (ya da fazla para istemelerine olanak bırakmadan!) yolculuğunuzun güvenle geçmesini sağlar.
Metro: Tren İstasyonu’ndan başlayarak Çin Mahallesi, Darling Limanı, Star City Kumarhanesi ve son durak olarak da Lilyfield güzergahını izler. Size gereken ulaşım zamanlarını öğrenmek için 131 500 numaralı telefonu arayarak Şehir Taşımacılık Bilgi Hattı’na ulaşmanız mümkündür.

Bunları görmeden dönmeyin

Sydney Limanı

Sydney limanı şehrin karakteristik yerlerinden biridir. Romantik tepeleri, göz kamaştırıcı koyları ve plajlarıyla dünyanın en güzel yerlerinden biridir. Port Jackson adı verilen liman 20 km içeri girerek Parramatta Nehri'ne ulaşır. Sydney Limanı Ulusal Parkı yürüyüş yapmak için uygun bir yerdir.Limanı keşfetmenin en iyi yollarından biri yelkenliyle denize açılmaktır. Manly feribotuna binebilirsiniz, hararetle tavsiye ederiz. Nielsen Parkı'nda yüzebilir, Manly'den Spit Köprüsü'ne yürüyebilir, Watson Koyu'nda bir şeyler içebilir ya da Balmoral veya Circular Quay'de Rose Koyu'na bakarken akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz.

Rocks

Rocks Sydney'in en eski yerlerindendir. Bugün eskisine göre daha temiz daha kalabalık bir yerdir. 1970'lerde inşa endüstrisinin gelişimi ve de ticaret birliği hareketi ile yeniden keşfedilmiştir. Rocks şu anda çakıl taşlı sokakları, binaları ve de doldurulmuş Koala bebekleri ile tarihi bir yer. Haftasonu Marketi, Jeoloji ve Madencilik Müzesi ve sanat galeriyle görülmeye değer bir yer. Ayrıca, Millers Point'teki az gelişmiş yerleri gezmek ilginç olabilir. Lord Nelson Brewery Oteli , The Hero of Waterloo ve Sydney'in en eski iki barı da görülmesi gereken yerler arasında.

Circular Quay

Circular Quay, Sydney Körfezi'nin etrafında inşa edilmiştir ve çoğu kimse tarafından şehrin odak noktası olarak görülmektedir. Yıllar boyunca Sydney'in denizcilik merkezi olan Circular Quay şu sıralarda feribot rıhtımları, tren istasyonu, kıyıdaki yürüyüş yolları, restoranları, parkları, sokak çalgıcıları, Çağdaş Sanat Müzesi ve tabii ki Sydney Opera Binası ile çok eğlenceli bir yer.

Sydney opera binası

Sydney Opera Binası Circuolar Quay'in doğusunda yer almaktadır. Yelkene benzeyen çatısıyla ünlü bina Jorn Utzon tarafından dizayn edilmiştir. Opera Binası o kadar eşşiz bir yerdir ki milyarlarca kez fotoğrafı çekilmiştir. O'nun olmadığı bir posta kartına rastlamak imkansız gibidir. Bina 1959-1973 yılları arasında inşa edilmiştir ancak inşa sırasında birçok ertelenme yaşanmıştır ve 1966 yılında mimar Utzon kendi projesinin tamamıyla uygulanmaması nedeniyle projeden ayrılmıştır. Bina Utzon'un ayrılışından sonra Avustralyalı konsorsiyum tarafından tamamlanmıştır. Sydney Opera Binası kafesinde oturup şarap içip limanın izlenebileceği eşsiz bir yerdir. Opera Binası'nda tiyatro, klasik müzik konserleri, bale, film ve opera aktiviteleri de bulunmaktadır.

Macquarie Street

Sydney'in eski halk binalarının yoğunlaştığı bir yerdir. Bunların çoğu Macquarie Heyeti tarafından ayakta tutulmaktadır. Bu binalar mimar Francis Greenway tarafından dizayn edilmiştir.Macquarie Street'te en çok ilgi çeken yerler Parlamento Binası, Sydney Hastanesi, Mint Binası, Hyde Park, St.James Klisesi ve Eyalet Kütüphanesi'dir.

Domain Sanat Galerisi ve Botanik Bahçeleri

Domain Macquarie Street'in doğusundadır. Halkın genellikle gelip kafasını dinlediği, dinlendiği yeşillikler içerisinde bir yerdir. Buraya şehir işçileri tarafından öğle tatilinde spor yapmak ve şehrin gürültüsünden kaçmak için gelinir. Pazar öğleden sonraları buraya stand-up gösterileri yapmak için insanlar gelir. Burası Ocak ayındaki Sydney Festivali'nde de uğrak bir yerdir. Sanat Galerisi Domain'in kuzeydoğusundadır. Sanat Galerisi Avrupa, Japon ve Avustralya sanatına ev sahipliği yapar. Kraliyet Botanik Bahçeleri Farm Koyu tarafından tamamen çevrelenmiştir. Botanik Bahçeleri Güney Pasifik bitkilerinin muhteşem bir koleksiyonunu barındırmaktadır. Bununla birlikte bir gül bahçesi de bulunmaktadır.

Darling Harbour

Darling Harbour bahçeleri, müzeleri, yürüyüş yolları, casinoları ve alışveriş dükkanlarıyla büyük bir yerdir. Darling Harbour'da görülmesi gereken yerler Sydney Akvaryumu, Avustralya Ulusal Denizcilik Müzesi, Çin Bahçesi, IMAX sineması ( dünyanın en büyük ekranına sahip ) , Sega World ( bilgisayar oyunlarını üç boyutlu tatmak isteyenler için ideal ) ve Powerhouse Müzesi'dir.

Bondi Plajı

Bondi Plajı çevresindeki kafeler, dondurma yiyebileceğiniz yerler, kosher dükkanları, sörf malzemelerini bulabileceğiniz dükkanları ve tabii ki plajıyla görülmeye değer bir yer. Ancak arabanızı park etmek için yer bulmak sorun yaratabilir.

Ku-ring-gai-chase Ulusal Parkı

Ku-Ring-Gai-Chase Ulusal Parkı Sydney'in 24 km güneyindedir. Park 150 km kare yer kaplamaktadır. Park içinde birçok orman vardır ve orman bu özelliğiyle vahşi yaşamı da içinde barındırmaktadır. Park ayrıca 100 km uzunluğundaki kıyısıyla da ilgi çeker. Doğa yürüyüşleri ve yerli hayatı tanımak açısından uygun bir yer.

Kraliyet Ulusal Parkı
Kraliyet Ulusal Parkı Sydney'in 35 km güneyindedir. Dünyanın en eski ulusal parkıdır. Parkın kuzeyindeki çalılıklar 1994 yılında çıkan yangınlar nedeniyle zarar görmüştür. Ancak ormanlık vadiler ve plajlar bu yangınlardan hiçbir zarar görmemiştir. Audley'de nehir kıyısında piknik yapılabilir. Burada ayrıca botla nehir turu da yapılabilir. Ayrıca Garie Plajı da sörf yapılan popüler yerlerdendir. Parkın güneyindense Bulli'nin muhteşem manzarasına ulaşılabilir.

Hiç yorum yok: